سفال و سرامیک ،سوغات و صنایع دستی یزد
سفال و سرامیک
سفر یزد خیلی برام خاطرات خوبی رو به جا گذاشت، جوری که همیشه توی ذهنمه و با یاد آوریشون کلی حالم خوب بشه. شهر به این قشنگی واقعا کم پیدا میشه و بابا الکی نیست که توی یونسکو به ثبت جهانی رسید دیگه.
من وقتی به این شهر سفر کردم یه سری ظرف سفال و سرامیکی خریدم واسه ی خودم که همیشه توی خونم جلوی چشمم هست و از دیدنشون واقعا لذت می برم چون که زیبایی این ظرفا به نظر من بی نظیره و محشره. کلا ظروف سفال و سرامیک از سوغاتی ها وصنایع دستی خیلی معروف استان یزد به حساب میاد که خیلی هم مرغوب هستش. شمام اگر یه روزی به یزد رفتید حتما از این ظرف های قشنگ برای خودتون بخرید.
سفال میبد یزد یکی از قدیمیترین صنایعی هست که از قدیم الایام در اصل برای کشور ما بوده. کلا شاید هم اولین صنعت ساخته دست بشر از خاک بوده. طبق اسناد و سفال های قدیمی ای که وجود داره نشون میده که تاریخ سفالگری توی ایران از هزاره هشتم پیش از میلاد آغاز شده.
مردم زمان های قدیم علاوه بر کشاورزی برای کارهای روزانه و مراسم مذهبی اشیاء مختلفی رو می ساختن که بعد از قرنها تکامل و کشف آتش به شکل سفال در اومد.
توی استان یزد به خصوص شهرستان میبد هنر سفال و سرامیک سازی از گذشتههای خیلی دور رایج بوده و الان هم دیگه با سعی و کوشش دست اندرکاران این هنر و همکاری معاونت صنایعدستی یزد کارگاههای قدیمی و پراکنده به صورت مجتمعی فعال و تولید کننده ی انواع گوناگون فرآورده سفال و سرامیک توی سطح استان به حساب میاد. سفال سازان اول خاک مورد مصرف رو تهیه و چون خاک رس منطقه میبد از چسبندگی زیادی برخوردار هستش اون رو توی حوضچههای موجود داخل کارگاه منتقل نمیکنن و مستقیماً با پاهاشون ورزش میدن و بعدش اون رو برای چرخکاری آماده میکنن.
توی مرحله ی بعد گل رو به اندازههای دلخواه گلوله گلوله میکنن که توی اصطلاح خودشون بهش چانه (چونه) میگن. معمولاً برای اشیاء بزرگتر از گل سفت تر و برای اشیاء کوچک تر از گل نرمتر استفاده میکنن.
توی این منطقه سفالگری با خاک سفید هم انجام میشه و بعد از این که سطح رویی سفال رو می پزن اون رو با یه لایه از خاک سفید خالصتر که ترکیباتش توی هر منطقه فرق می کنه و به صورت دوغاب در میارن، میپوشونن و بعدش با رنگهای متنوع اون رو نقاشی میکنن و در آخر سر هم همه ی سطح سفال رو با لعاب شفاف بی رنگی می پوشونن و بعدش می پزنش.
نقش هایی که روی سفالهای میبد به چشم میخوره یکی تصویر خورشیده که در اصل از خورشید درخشان مناطق حاشیه ی کویر الهام گرفته و به صورت زن نقاشی میشه که اصطلاحاً بهش میگن خورشید خانوم و یکی دیگه هم تصویر گلهای تزئینی، ماهی و پرنده هستش که به نظر میرسه ماهی رو به کنایه از آب نقش میزنن، که توی این منطقه اهمیت حیاتی داره.
اگر جور دیگه بخوام براتون بگم نقوش این سفالها بازتاب محیط زندگی و آرزوها و خواستههای کسایی هستش که اون رو درست می کنن. این نقوش بیشتر با رنگهای آبی، سبز، زرد و خطوط ظریف سیاه نقاشی میشن و از اصالت و زیبایی خاصی برخوردار هستن.
سفالگری از اولین نشونههای صنعت توی دگرگونیهای تاریخی هستش که هنوز هم توی خیلی از نقاط استان یزد مخصوصا میبد به همون شکل اولش که درست میشد پیدا میشه.
هنر سرامیک میبد با طرح ویژهی خود که نشأتگرفته از حال و هوای کویر هست یکی از صنایع دستی با ارزش استان یزده. نقش های مختلفی هم روی سرامیک های استان یزد به کار برده میشه کههمه ی این هل دست به دست هم داده و جلوه ی خیلی قشنگی رو به این تولیدات سرامیکی استان یزد به ویژه میبد دادن.
طرح سرامیک میبد با نقش خورشید، مرغ و ماهی، توی نمایشگاه بینالمللی مونیخ توو سال ١٩٧١میلادی / ۱۳۵۰ هجری شمسی، برندهی مدال طلا شد و توی بقیه ی نمایشگاههای بینالمللی، فرآوردههای سفال سرامیک استان یزد همواره با استقبال بازدیدکنندگان و تأیید صاحبنظران روبهرو بوده.
این نقشها بیشتر با رنگهای آبی ، سبز ، زرد و خطوط ظریف سیاه نقاشی میشن و از اصالت و زیبایی خاصی برخوردار هستن. نقاشی با رنگهای آبی و سبز بر زمینه ی سفید رنگ بدنه این ظروف، نشانه خاص سفال میبد هست. شطرنجی و شویدی از دیگر طرحهای مطرح سفال میبده.
کوزهها و کاسههای ساخت میبد از ظرافت و زیبایی ویژهای برخوردارن که توی سفالسازی بقیه ی نقاط ایران دیده نمیشن. کباره نیز گونهی دیگری از سفاله که با اون کاسه، گلدان، بشقاب و لیوان میسازند.
خلاصه که این صنعت سفال گری و سرامیک سازی توی یزد قدمت زیادی داره و باید این ظرف هایی رو که میگم ببینید تا بفهمید چقدر از جلو قشنگ تره.
برای اطلاع از جزئیات بیشتر درباره صنایه دستی یزد و خرید ظروف سفال و سرامیک لطفاً لینک زیر را دنبال کنید
جزئیات بیشتر
شاید مایل باشید اینها را هم ببینید:
زری باف چادر شب